Res till Gällivare

Med tåg

SJ nattåg tar resenärer hela vägen från Göteborg, via Stockholm och Boden, hit till Gällivare. Från kusten kan du välja att resa med Norrtåg. Eller om du vill resa sommartid kan du åka till Gällivare med Inlandsbanan, som går från Östersund upp till Gällivare.

Med flyg

Flygbolaget som tar dig direkt från Stockholm-Arlanda till Lapland Airport, 10 minuter från Gällivare centrum, heter NextJet. Flygtidtabell hittar du på den här länken.

Med buss

Länstrafiken Norrbotten kör dagliga turer till Gällivare. Busstidtabeller och reseplaneraren hittar du på den här länken.

Med bil

Vill du åka till Gällivare med bil är det Europavägarna E10 från Luleå eller Å i Norge och E45 genom inlandet via Östersund och Jokkmokk som tar dig hit.

Ta dig runt i Gällivare

Gällivare kommun är stort till ytan, cirka 16 000 km2, vilket motsvarar Skåne, Blekinge och halva Halland tillsammans. Inom kommungränserna har vi fjäll, landsbygd och samhälle – det finns mycket att se och upptäcka.

Här nedan har vi listat några olika alternativ att ta sig runt i Gällivare.

När du ska uppleva Gällivares fjäll eller landsbygd är det allra enklast om du har en egen bil. Behöver du en hyrbil kan du vända dig till Avis, Europcar, Hertz eller LG Biluthyrning.
Inom tätorten kör Falcks Omnibus, här hittar du tidtabellen. Om du ska åka utanför tätorten är det Länstrafiken Norrbotten som kör bussarna. Reseplanerare och tidtabeller kan du hitta här.
Sommartid kan du hyra cykel hos oss på Gällivare Turistcenter. Vi finns på tågstationen och du kan hitta våra öppettider här. Om du vill boka en cykel i förväg kan du ringa oss på 0970-166 60 eller mejla till info@gellivarelapland.se.

Läs gärna våra broschyrer

sommar/höst

Läs online

vinter/vår

Läs online

Gällivarekartan

Läs online

vintermagasinet

Läs online

fiske

Läs online

mat

Läs online

En arktisk pärla
– i hjärtat av Swedish Lapland

Midnattssol under en hel månads tid under sommaren och midvintermörker med stora chanser till norrsken under de klara vinternätterna.

Gällivare är en stor kommun till ytan, ca 16 000 km2, vilket motsvarar Skåne, Blekinge och halva Halland tillsammans. Det är relativt långa avstånd mellan orterna i kommunen, men du tar dig lätt runt med bil, buss, cykel eller moped. Gällivare står bokstavligt talat med den ena foten i den hisnande fjällvärlden och den andra på den gemytliga landsbygden. Mittemellan ligger Gällivare med ett stort utbud av restauranger, aktiviteter och sevärdheter.

Under vintern kan det vara mycket kallt, neråt -30 °C är inte ovanligt under januari-februari. Den här tiden kan du få otroliga foton i det speciella och krispiga vinterljuset. Snösäsongen är lång och du kan åka skidor både på längden och bredden april ut. Framåt våren, i mars-april, när solen orkar sig hela vägen upp lägger sig ljuset som ett glittrande täcke över den kritvita snön. Vårvintern är Gällivares kanske finaste säsong med möjligheter för pimpling, skoter, skidor och årets första fräknar. Vårvintern här uppe sträcker sig en bra bit in på det som kallas försommar i södra Sverige.

När sommaren kommer bjuder midnattssolen klara dagar på sitt guldiga sken dygnet runt. Dagarna övergår till natt utan att det märks och du får fler timmar att upptäcka allt vad Gällivare har att erbjuda. Under sommaren avlöser tävlingarna varandra och du kan utmana dig själv i allt från vandringstävlingar till triathlon. Vädret kan variera mycket sommartid och du kan uppleva allt från nästan frostnätter till medelhavsvärme. Kom ihåg myggoljan om du ska röra dig ute i naturen.

Hösten färgar världen i guld, orange och rött. Fjällen är enastående vacker den här årstiden. Det är inte ovanligt att det snöar så tidigt som i slutet av september men snön lägger sig sällan förrän i oktober-november.

Vad väntar du på? Välkommen hit, känn dig som hemma!