VISIT GELLIVARE LAPLAND|info@gellivarelapland.se
OM GÄLLIVARE 2018-02-26T12:55:47+00:00

En arktisk pärla
– i hjärtat av Swedish Lapland

Midnattssol under en hel månads tid under sommaren och midvintermörker med stora chanser till norrsken under de klara vinternätterna.

Gällivare är en stor kommun till ytan, ca 16 000 km2, vilket motsvarar Skåne, Blekinge och halva Halland tillsammans. Det är relativt långa avstånd mellan orterna i kommunen, men du tar dig lätt runt med bil, buss, cykel eller moped. Gällivare står bokstavligt talat med den ena foten i den hisnande fjällvärlden och den andra på den gemytliga landsbygden. Mittemellan ligger Gällivare med ett stort utbud av restauranger, aktiviteter och sevärdheter.

Under vintern kan det vara mycket kallt, neråt -30 °C är inte ovanligt under januari-februari. Den här tiden kan du få otroliga foton i det speciella och krispiga vinterljuset. Snösäsongen är lång och du kan åka skidor både på längden och bredden april ut. Framåt våren, i mars-april, när solen orkar sig hela vägen upp lägger sig ljuset som ett glittrande täcke över den kritvita snön. Vårvintern är Gällivares kanske finaste säsong med möjligheter för pimpling, skoter, skidor och årets första fräknar. Vårvintern här uppe sträcker sig en bra bit in på det som kallas försommar i södra Sverige.

När sommaren kommer bjuder midnattssolen klara dagar på sitt guldiga sken dygnet runt. Dagarna övergår till natt utan att det märks och du får fler timmar att upptäcka allt vad Gällivare har att erbjuda. Under sommaren avlöser tävlingarna varandra och du kan utmana dig själv i allt från vandringstävlingar till triathlon. Vädret kan variera mycket sommartid och du kan uppleva allt från nästan frostnätter till medelhavsvärme. Kom ihåg myggoljan om du ska röra dig ute i naturen.

Hösten färgar världen i guld, orange och rött. Fjällen är enastående vacker den här årstiden. Det är inte ovanligt att det snöar så tidigt som i slutet av september men snön lägger sig sällan förrän i oktober-november.

Vad väntar du på? Välkommen hit, känn dig som hemma!

Läs gärna våra broschyrer

sommar/höst

Läs online

vinter/vår

Läs online

Gällivarekartan

Läs online

fiske

Läs online

mat

Läs online

sommarmagasinet

Läs online